fredag den 30. september 2011

Analyse af "Valgaften"

Valgaften
Vi har lavet en analyse på kortfilmen Valgaften. Når man skal analysere en kortfilm, er det vigtigt at se på alle de virkemidler der bliver brugt. Altså have stor fokus på berettermodellen, kameraføringen og klipningen. Desuden skal man også huske at have de 7 parameter i baghoved, bliver de overholdt.

DE SYV PARAMETER:

1.      Kun en hovedperson, og det er denne persons historie der spiller en central rolle i filmen:
Det passer. Peter er den eneste hovedperson, og hele filmen handler om hans historie, altså at han gerne vil nå at stemme.

2.      Hovedpersonen træffer meningsfulde valg, hvilket ofte er på de mest dramatiske tidspunkter:
Det passer. Peter træffer mange valg i løbet af filmen. Først vælger han at tage ud for at stemme. Vælger flere gange at skifte taxa, og da han endelig kommer tilbage igen, vælger han den danske øl, i stedet for den øl fra Mexico, han oprindelig bestilte.

3.      En kortfilm vare mellem 3 til 15 min:
Det passer. Filmen vare 11.07 min, og holder sig derfor inde for tidgrænserne.

4.      Lyden understøtter handlingen, så filmen gøres spændene og fangende:
Dette passer. Et rigtigt godt eksempel er, at underlægningsmusikken skifter hver gang Peter skifter taxa. Dette understøtter den nye stemning, der skabes hver gang han sætter sig ind i en ny taxa.

5.      Ofte spiller en ting en central rolle i historien og har en særlig betydning for:
Det passer. Det at han gerne vil stemme, spiller en meget central rolle, og har stor betydning for vores hovedperson.

6.      En kort film indeholder ikke nogen unødvendige detaljer, da seeren selv skal kunne tænke sig til dem:
Dette punkt er tit et vurderings spørgsmål, og der kan være mange forskellige meninger om hvad der er nødvendigt og hvad der ikke er nødvendigt. Men når vi til slut for af vide, at selv den øl han bestiller i starten spiller en vigtig rolle, kan man da ikke tænke andet end at det er godt gennemtænkt.

7.      Der er ingen uvæsentlige scener i en kortfilm, alle scenerne er betydningsfulde og nøje udvalgt:
Dette hænger lidt sammen med 6’eren. Men vi mener ikke at der er nogle uvæsentlige scene, da alle scenerne er vigtige for filmens handling.

KLIPNING:
Et eksempel på montageklipning er efter 7:32 minutter af kortfilmen, hvor vi i første klip hører en bildør smække og taxachaufføren kigger sig tilbage. I næste klip ser vi det tomme sæde med et par pengesedler på. Vi danner os altså et tredje billede i hovedet via disse to klip om at ham er hoppet ud af bilen. Det understøttes i det tredje klip hvor vi ser ham løbe ude i regnen.

På dette eksempel kan vi se, at der også er lagt stor vægt på klipninger, og der er blevet tænkt meget over hvad den betyder for filmens handling.


BERETTERMODELLEN
Anslaget: 00:00-00:43. Her vi får præsenteret hvor I verden vi er (på et værtshus) og vi får også at vide at det er valgaften, og at der kun er kort tid valgstederne lukker.
Præsentation af personer: 00:44-01:55. Der får vi navnet på vores hovedperson (Peter), og vi får finder ud af lidt om hvem hans ven (Karl) er. Han er lidt racistisk, og det er noget der går igen i alle de taxichauffører Peter møder igennem filmen.
Konflikt: 01:55. Her får vi præsenteret konflikten/problemer, som er, at Peter har glemt at stemme. Og han bliver nødt til at skynde sig rigtig meget, for der er kun 20 minutter til valgstederne lukker.
Point of no return: 02:15. Det er her han sætter sig ind i den første taxi. Her begynder han at få smidt en masse racisme i hovedet, og det fortsætter i større og større grad gennem hele filmen.
Konfliktoptrapning: Den første chauffør (den gamle mand) er racist imod de sorte/farvede.
Den anden chauffør (den anden gamle mand) er nazist.
Den tredje chauffør (tyrkeren) er racistisk imod asiaterne.
Ved 07:58 stopper den fjerde taxi foran ham, og chaufføren spørger stille og roligt om han ikke vil have et lift, men Peter ser bare skræmt ud, og skynder sig at løbe videre til fods.
Klimaks: 08:13. Her når han endelig frem til valgstedet, men de er allerede begyndt at lukke. Men damen der står og vil lukke er sort, og Peter kommer selv til at sige noget stødende, og det ender med at han bliver slået ned af en anden mand.
Udtoning: Begynder allerede ved 09:11. Her kommer han tilbage på baren (nu med et blåt øje) og så ender han alligevel med at bestille en dansk øl, selvom han i starten sad og talte så meget for, at det var lige meget hvor i verden øllen var produceret.

KAMERAFØRING

I valgaften bliver der brugt meget normalperspektiv, faktisk ser vi næsten ikke noget til frøperspektiv eller fugleperspektiv. Men der bruges dog en lille smule frøperspektiv på taxachauffør nr. 2. Dette gør især noget ved skyggerne, som får ham til at se en lille smugle uhyggelig ud.

28 kommentarer:

  1. Heeey
    Har du fået angivet karakter på din analyse? :)
    Kunne godt finde på at hapse det med montageklipningen til min eksamen (9.klasse)

    MVH Anna :D

    SvarSlet
  2. vad di fik i kakter vel garne brue ten dil 0.klase eknamen

    SvarSlet
  3. tyrone, jonesy, martha, natasha, jasmin, pablo, ricegum og ramirez

    SvarSlet
  4. hej william fra stendalsvej 5

    SvarSlet
  5. mit navn er oscar laursen og jeg er bøsse

    SvarSlet
  6. hej william, er det rigtigt, at du har bollet Trine Balling fra Hundested Skole.

    SvarSlet